Fugt i vinduer

Undgå fugt i vinduer ved at følge disse simple råd!

Modtager du selv dine vinduer og døre, så vær opmærksom på at gennemgå leverancen for alle synlige fejl og mangler – Kig specielt efter tegn på fugt i vinduer.

Når du skriver under på fragtbrevet, skriver du nemlig under på at du har tjekket leverancen for synlige fejl og mangler, og at du ikke senere kan gøre leverandøren og transportøren ansvarlig for mangler du burde have set på dette tidspunkt. Det er aldirg til at vide, hvordan vinduerne har været behandlet under transporten, og her bør man være yderst opmærksom på fugt i vinduerne

Underskriften på fragtbrevet er af frigørende virkning for transportøren, det gælder det antal colli / styk der er nævnt på følgesedlen / fragtbrevet og det gælder omtalte synlige fejl og mangler.
Så derfor, tjek hellere en gang for meget, inden du skriver under.




Opbevaring efter levering

Fugt i vinduer kan ikke kun forekomme under transport og levering, men du bør også have fokus på følgende ting, såfremt de skal stå til opbevaring.

  • Undgå at vinduerne udsættes for regn og fugt
  • Hold dem ude af sollys
  • Vinduer og døre bør opbevares klodset op
  • Sørg samtidig for at de er opbevaret et sikkert og tørt sted

Det anbefales yderligere, at du under montering kun bruger de elementer der er nødvendige, og lader det resterende stå et tørt og trygt sted, og undgår fugt i vinduer

Fugt i vinduer & fugtindhold

Vinduer som leveres efter de danske normer, leveres fremstillet af træ med et fugtindhold på 12% ± 3%.




Det kan ikke anbefales at monterer vinduer med et fugtindhold som er større end det, som er beskrevet i vejledningen for dine vinduer.
Monterer du vinduer som har et højere fugtindhold, vil de typisk tørre ud efter at have siddet i et stykke tid, når der kommer varme på.

Resultatet kan være, at de nye vinduer og døre ikke sidder tæt, altså vrider og binder sig, hvilket betyder at beslagene går dårligt af som følge heraf. Der kan ligeledes være tale om at skruer / karmskruer skal efterspændes efter noget tid, når træet er krympet / tørret.
Der kan i særlig ”våde tilfælde”, også være tale om råd og skimmelsvamp – Selv i nye vinduer og døre.
Hvilket jo ikke er befordrende for indeklimaet, for ikke at tale om bevisbyrden efterfølgende.




Det kan kun anbefales at du har en tæt dialog med din håndværker omkring ovenstående før projektet går i gang, ligeledes at der jævnligt holdes byggemøder. Følger du de ovenstående råd og vejledninger, bør du til hver en tid undgå fugt og råd i dine vinduer